Coach
Doen!

André van den Heuvel | 28 mei 2019

De eerste maanden van het nieuwe jaar zijn alweer voorbij. Hoeveel goede voornemens heeft u genomen? En bent u al begonnen met één van de voornemens? Zonder Actie is er geen Reactie! Met andere woorden: als u niks in gang zet, gebeurt er niks. Vaak ziet u als een berg op tegen wat uw voornemen dan ook is. Want anders was u allang begonnen toch?

"Hij omzeilt de onweerswolk, blijft op koers, geeft wat gas bij en komt veilig en keurig op tijd aan in Alicante."

Waarom wilt u wel, maar doet u het niet of schuift u het vooruit. Bent u lui, ongemotiveerd of stelt u de verkeerde doelen. Vaak zien we allerlei beren op de weg. Waanbeelden waardoor we innerlijk al besloten hebben niet te beginnen of er weer snel mee te stoppen. U bent niet de enige. Waarom denkt u dat Fitness scholen zoveel reclame maken rondom de feestdagen. Ze spelen in op uw emotie. Hoeveel abonnementen worden er na de feestdagen afgesloten om er vervolgens kort of geen gebruik van te maken?

U kijkt jaloers naar mensen die hun voornemens wel naleven, die nu fanatiek sporten of nog steeds gestopt zijn met roken of drinken etc. Waarom lukt het hen wel en u niet?

Belangrijk om te weten is dat u niet anders bent dan dat zij zijn. Ieder mens zit qua lichaam gelijk in elkaar. Oké, uiterlijke kleur of lichaamsbouw kan verschillen. Maar uitgaande van een gezond mens, hebben we allemaal twee paar ogen, een hart, twee paar nieren, Hoe bereikt u uw doel?hoeveelheid bloedvolume, een gelijk aantal kilometers aan zenuwbanen en aderen. Ook de hersenen wegen qua volume hetzelfde. Dus waarom bereikt de één dan wel en de ander niet een doel? Wat is uw doel.

Het is een kwestie van uw zelf met de juiste woorden programmeren. Als u exact hetzelfde zou denken en doen als bijvoorbeeld Steve Jobs, dan was u nu een fortuinlijk mens. Maar laten we het wat eenvoudiger houden. Alles valt en staat met het in actie komen, dus Doen!
Bedenk wat u wilt ondernemen. Wat is uw doel. Hoe bereikt u uw doel? Wat moet u daarvoor doen? In welke (realistische) tijd is dit haalbaar? Kunt u tegenslagen verwachten en hoe gaat u daar dan mee om? Kortom overdenk uw wens en maak een plan om uw doel te bereiken. De langste weg begint met het nemen van de “eerste” stap. Blijf op koers en u bereikt uw doel binnen het gestelde termijn.

Als metafoor bedenk ik zelf altijd het volgende:

Een gezagvoerder van bijvoorbeeld een Boeing 737-800 zal altijd zijn vluchtplan doornemen voordat hij aan de vlucht van Amsterdam naar Alicante begint. Hij bekijkt de route en laat zich volledig informeren over alles wat ook maar zijn doel positief of negatief kan beïnvloeden. Niks, helemaal niks wordt aan het toeval overgelaten. De bakens (coördinatiepunten) worden uitgezet en de vlucht kan beginnen. Via de bakens (lees: stap voor stap) nadert hij zijn doel Alicante. Het kan zijn dat de gezagvoerder te maken krijgt met onverwachte zaken als een onweersbui. Uiteraard past hij direct zijn plan aan en neemt geen risico’s. Hij omzeilt de onweerswolk, blijft op koers, geeft wat gas bij en komt veilig en keurig op tijd aan in Alicante.

Als u doordacht, gestructureerd en stap voor stap uw doel benadert, kunt u alleen maar slagen.

Maar het begint met het nemen van de eerste stap, Doen!

Voor coaching en begeleiding kunt u gerust bellen of mailen.

André van den Heuvel,
Coach