Manager & Adviseur
Kwaliteit = Respect

André van den Heuvel | 11 augustus 2018

Vandaag heb ik de militaire begraafplaats(*) in Margraten, Zuid- Limburg, bezocht. Er liggen meer dan 8.300 Amerikanen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid hebben gestreden. De meesten waren net 20 jaar. Zeer indrukwekkend om hier te zijn! De wijze waarop deze begraafplaats wordt onderhouden, fascineerde en ontroerde mij. Het is méér dan onderhouden; het is respect tonen aan de overledenen en hun nabestaanden. Het gras is kort geschoren, de graskanten strak gestoken en je komt er absoluut geen zwerfafval en onkruid tegen. Het leveren van kwaliteit is hier synoniem met het tonen van respect aan de overledenen en hun nabestaanden.

Als ik deze lijn doortrek, vraag ik mezelf af of veel organisaties zichzélf nog wel respecteren? Zodra het een organisatie financieel slechter gaat, zie je dat vaak direct terug aan de ‘glanzende appel’, die dof begint te worden. Als eerste wordt bezuinigd op het schoonmaakonderhoud, de groenvoorziening en het gebouwonderhoud. Respecteert zo’n organisatie zichzelf dan nog wel en is dit nu een verstandige bezuiniging? Is het niet verstandiger om je ‘appel’ juist op te poetsen? Zorg voor een goede eerste indruk door de groenvoorziening strak voor elkaar te hebben. Een schoon gebouw en goed gevelonderhoud geeft aan, dat je als organisatie in control bent. Men veronderstelt in ieder geval daardoor dat het je als organisatie goed gaat. Natuurlijk komen we uit een neergaande economie, maar de opgaande lijn is goed ingezet en het lijkt mij niet verstandig te blijven bezuinigen op de uitstraling van je kantooromgeving, lees: je organisatie.

Respecteert zo’n organisatie zichzelf dan nog wel en is dit nu een verstandige bezuiniging? Is het niet verstandiger om je ‘appel’ juist op te poetsen?

Waarom kiezen wij graag voor een iPhone of ander Apple product? Simpel, omdat het er gelikt uitziet. Het straalt kwaliteit uit. En ja, we betalen er graag meer voor dan voor een ander, gelijkwaardig product. In een restaurant betalen we méér voor minder voedsel op ons bord, mits het er maar stijlvol uitziet. Wonderlijk, want juist als het de grotere lijnen betreft, laten we deze gedachte weer los. Dan accepteren wij bijvoorbeeld dat de gemeente eenmaal per twee maanden met een maaimachine over de plantsoenen heen ragt en het hoge onkruid om de bomen laat staan. Stort dan beton! Je ziet direct welke gemeente armlastig is of het geld verkeerd uitgeeft en welke niet. Dit werkt door naar de ondernemingen binnen zo’n gemeente en ik durf zelfs te zeggen dat het de criminaliteit en het vandalisme binnen zo’n gemeente aanwakkert. Wij accepteren dit en laten het toe! Waarom?

Conclusie: ik geloof in organisaties die verder kijken dan het leveren van hun core business. Je core business is een belangrijk puzzelstuk van de gehele puzzel. Maar als de rest niet klopt, klopt ook het geheel niet. Kijk naar de succesvolle ondernemingen; daar straalt de kwaliteit er aan alle kanten van af. Er is liefde en aandacht voor ‘alles’ wat het bedrijf succesvol maakt.

Schoonmaakonderhoud en groenvoorziening zijn niet de grootste kostenposten van een organisatie. Door gerichter (meer) geld uit te geven aan een betere hygiëne en kwaliteitsbeleving straalt u meer respect uit voor uw eigen onderneming en krijgt u meer vertrouwen van uw ( potentiële ) klanten.

Kwaliteit = Respect & Respect = Kwaliteit

Ik ga graag met u in gesprek over mijn zienswijze en wat AH Next voor u kan betekenen.

* Meer informatie over deze begraafplaats vindt u op: