Ondernemer & Ondernemend
Samenwerken op basis van wederzijds respect

André van den Heuvel | 18 maart 2019

Een bedrijf runnen, binnen een snel veranderende economie, is continu opletten op veranderingen die gaande zijn. Beslissingen die nu zijn genomen laten hun effect in de toekomst zien. Met andere woorden, we moeten continue anticiperen op wat komen gaat. Dat is natuurlijk niet nieuw. Wat wel nieuw is, is de paniek en chaos die binnen veel organisaties heerst. Er is geen langer termijn visie.

Organisaties acteren op basis van de gegevens van gisteren en niet op basis van de mogelijkheden van morgen. Net als in de aandelenmarkt. Men wil snel geld verdienen. Kopen aandelen en zodra het heet onder de voeten gaat worden, verkopen ze. Met een goed lange termijn strategie had je er absoluut rendement uitgehaald. Zo zie ik het ook bij het zaken doen. Hoezo, een contact voor één jaar afsluiten? Wat heeft dat voor zin? Waarom is het zaken doen niet net als het opbouwen van een privé relatie? Je leert iemand kennen, wordt verliefd, gaat van hem of haar houden. Je deelt elkaars behoefte, leert elkaar daardoor steeds beter kennen, gaat verloven en later trouwen. Je belooft elkaar trouw tot aan de dood. Meestal zijn er goede afspraken als dan toch blijkt dat je samen niet door één deur kan. Maar dat is “nooit” de intentie van een huwelijk. Mooi toch? Stel dat we het zakelijke principe doorvoeren in ons privé leven, dan krijg je de volgende situatie:

“Hoi, je hebt een goede beleving. Je bent niet te duur en dus heb ik besloten om van je te houden. Maar we trouwen eerst één jaar, langer niet. Drie maanden voor onze expiratiedatum gaan we in gesprek: “of we nog een tijdje verder gaan”. Hopelijk heb je dan wel je rijbewijs gehaald en een keurmerk voor koken. Ik laat dat door een extern bedrijf toetsen. Ik verwacht geen negatief rapport, anders gaan we echt niet verder…..”.

Hoe belachelijk klinkt dit en waarom accepteren wij dit dan wel zakelijk?

Ik geloof in een veranderende organisatie. Een volledig open en eerlijke samenwerking met de opdrachtgever. We moeten in elkaars DNA kruipen. We moeten van elkaar gaan houden. We moeten bereid zijn voor elkaar te vechten, tot de dood ons scheidt. Mijn partner mag weten wat wij investeren en verdienen. Zolang het huis is gebouwd op een fundering van vertrouwen, kun je gezamenlijk de mooiste organisatiemodellen bouwen.

Waarom is het zaken doen niet net als het opbouwen van een privé relatie?

Graag zou ik in gesprek gaan met collega-bedrijven en/of inkoper van organisaties om te brainstormen over een nieuw businessplan. Een plan voor de toekomst, bestaande uit verschillende modules waarin partijen kunnen kiezen in hoeverre de nieuwe samenwerkingsvormen eruit gaat zien.

Tot de dood ons scheidt.

Geïnteresseerd? Neem contact op en we gaan in gesprek.