Coach
Microvezel versus Soppen
André van den Heuvel | 8 februari 2014
Aan het einde van de vorige eeuw werd de microvezel geïntroduceerd als hét nieuwe schoonmaakwonder. Door gebruik te maken van een microvezeldoekje kun je schoonmaken met alléén water. Een ontdekking, waardoor we minder chemicaliën gebruiken en het milieu drastisch ontzien.

Het systeem is inmiddels doorontwikkeld en niet meer weg te denken binnen de schoonmaakbranche. Ik durf echter te zeggen, dat dit ook een verarming is van ons vak. Natuurlijk kun je schoonmaken met behulp van een microvezeldoekje. Weinig kans op methodiekfouten en op het eerste gezicht ziet het er geweldig schoon uit. Maar is het ook écht schoon? Kort geleden heb ik de spreekwoordelijke ‘proef op de som’ genomen.
Microvezel materialen zijn mits goed toegepast minder belastend voor het lichaam t.o.v. de traditionele materialen. Worden microvezel materialen verkeerd gebruikt, dan zijn ze een tikkende tijdbom voor de lichamelijke gezondheid van de schoonmaker. Er bestaat dan een verhoogde kans op vinger-,pols-,elleboog- en schouderklachten.
Microvezel
Ik heb een van onze goed opgeleide schoonmaaksters een sanitair ruimte laten schoonmaken. De herentoilet bestaat uit drie wc’s, twee urinoirs en twee wasbakken. Op de vloer ligt een dubbel hard gebakken tegel. Ik moet zeggen, dat ze de ruimte keurig en volgens alle regels heeft schoongemaakt. Ze heeft rekening gehouden met de vuil- en schoonzones, de wasbakken en spiegels zijn keurig afgenomen en de vloer is met behulp van een microvezel vlakmop schoongemaakt. Geen methodiekfout te zien. Een goed voorbeeld van hoe een moderne schoonmaakmedewerkster werkt. Ik zou haar zo opgeven voor schoonmaakster van het jaar en natuurlijk wint ze dan.
Soppen
Aansluitend heb ik dezelfde ruimte laten schoonmaken door een vakidioot. Een ouderwetse en ervaren schoonmaker. Gelukkig hebben wij medewerkers zoals hij nog in dienst. Hij is wars van het hele microvezelsysteem en gebruikt het alleen als poetsdoek om ná te drogen. Hij pakt zijn emmer met water en sanitair reiniger, een schuurspons en een gewone spons. Hij werkt volgens het systeem van schoon naar vuil. Wasbakken worden met behulp van de schuurspons in het sop gezet. Daarna volgen de wc-potten en de urinoirs. Na een geringe inweektijd spoelt hij, met ruim water, het sop weg. Dan schrik ik toch wel enigszins. Tussen de scharnieren, waarmee de wc-bril is vastgeschroefd aan de wc-pot, komt een geelgroene vloeistof naar buiten. Hetzelfde blijkt het geval bij de urinoirs. Het is opgedroogde urine, dat tussen en onder de scharnieren zit. Ook het vuil dat rondom de schroefdopjes zat, is weggespoeld. Na deze sopbeurt droogt hij met een microvezeldoek de schoongemaakte elementen na, totdat ze glimmen. Vervolgens pakt hij een dweil en de vloertrekker. Hij dweilt de vloer erg nat, trekt het vuile water aan en dweilt de vloer droog na. De ruimte ziet er schoon uit en ruikt naar sop!
Natuurlijk kun je schoonmaken met behulp van een microvezeldoekje. Maar is het ook écht schoon?
Mijn moraal
Door gebruik te maken van veel water en reinigingsmiddel (gewoon soppen), transporteer je het vuil zodat de te reinigen oppervlakken schoon worden. Natuurlijk is het schoonmaken met gebruikmaking van microvezel een prima methode, maar zeker niet heilig! Uitsluitend microvezel gebruiken leidt tot hygiënische problemen en stankoverlast. Zoek een goede balans tussen de nieuwe technieken en het ouderwetse soppen! Door het goed uitbalanceren van de verschillende technieken behoudt u schone en hygiënische ruimten en kunt u, hoe gek het ook klinkt, kosten besparen.
Wilt u weten hoe of heeft u vragen, bel gerust en ik beantwoord ze persoonlijk. Schone groet.