Creatief & Innovatief
Bag It

André van den Heuvel | 10 sep 2015

Bag It is de naam van een documentaire, die deze zomer werd uitgezonden door de NPO. Het gaat over de ongelooflijke hoeveelheid plastic, die wij, als bewoners van deze aarde, maar óók de landbouw en industrie verbruiken. En vooral gaat het over de grote gevolgen voor de natuur, onze gezondheid en over de gevolgen voor toekomstige generaties.

Plaatsvervangende schaamte had ik na het zien van deze documentaire! In mijn privéleven heeft het mij er toe bewogen om tijdens onze zondag wandelingen zwerfafval te verzamelen. Het is echt schrikbarend wat wij allemaal aan plastic en blikjes van ons afgooien. En dan te weten, dat het de natuur duizenden jaren kost om het te kunnen afbreken, áls het al afbreekbaar is. Na anderhalf uur wandelen komen wij met gemiddeld drie (3!) grote, met zwerfafval gevulde vuilniszakken - én natuurlijk met een voldaan gevoel - weer thuis.

Als eigenaar van een schoonmaakbedrijf besefte ik, dat ook wij bij HV Partners veel plasticzakken gebruiken. Na intern onderzoek kwam ik tot de conclusie dat wij onnodig veel plastic gebruiken en weggooien. Bijvoorbeeld afvalzakken, die voor de helft gevuld zijn of het dagelijks vervangen van prullenbakzakjes. Dit alles doen we meer uit gewoonte dan uit noodzaak. Het gebruik van onnodig grote prullenbakzakjes resulteert in 20% procent overbodig plastic verbruik. Ook verpakkingsmaterialen werden onder de loep genomen met als doelstelling het gebruik van plastic te reduceren.

Met ons management zijn we gaan brainstormen over de vraag hoe we minder plastic kunnen gebruiken, zónder dat het onze opdrachtgevers en de kwaliteit van onze dienstverlening benadeelt. Daar zijn mooie concepten uit naar voren gekomen. Het begint nu een sport te worden om plastic te reduceren. Het kan écht anders. Voor 2015 hebben wij ons als doel gesteld om binnen HV Partners 30% minder plastic te gaan gebruiken.

Met ons management zijn we gaan brainstormen over de vraag hoe we minder plastic kunnen gebruiken...

Het is niet zo dat ik, na het zien van de documentaire BAG IT, in één keer mijn geitenwollen sokken uit de kast heb gehaald en nu op sandalen rondloop en ook zijn wij niet roomser dan de Paus. Maar ik voel me nu wel extra verantwoordelijk voor onnodig en overbodig gebruik van plastic en ik adviseer dan ook eenieder om de documentaire BAG IT, het liefst samen met uw kinderen, te gaan zien. Ik garandeer u, dat u anders gaat denken over plastic.

Als ik mag dromen: wat zou het toch mooi zijn als 16 miljoen mensen in Nederland dagelijks 2 stukjes plastic, of ander zwerfafval, oprapen en in een prullenbak gooien x 365 dagen per jaar x een gemiddeld leven van 75 jaar…..en dat dan vervolgens wereldwijd.

Dan verandert er pas écht iets!

Bag ItWhat starts as a film about plastic bags evolves into a wholesale investigation into plastic's effects on our oceans, environment and bodies. We see how our crazy-for-plastic world has finally caught up to us... and what we can do about it.

Kijk voor meer informatie over Bag It, Is Your Life Too Plastic? op: